Sunday, June 14, 2015

11 citate de Lev Tolstoi

Reprezentant al realismului rusesc,Lev Tolstoi ocupă un loc special în literatura universală prin cărţile  "Anna Karenina", "Război şi pace", "Moartea lui Ivan Ilici".Am selectat mai jos câteva citate reprezentative:
"Mă uitam... la un minunat asfinţit de soare. În norii îngrămădiţi ţâşneşte o dâră de lumină şi acolo, ca un cărbune roşu, neregulat - soarele. Totul - deasupra pădurii şi secarei. Bucurie. Şi m-am gândit: Nu, această lume nu este doar o glumă, nu este o viaţă numai de suferinţă şi de trecere într-o lume mai bună, eternă, ci este una din lumile eterne, minunată, plină de bucurii şi pe care noi nu numai că putem, dar trebuie să o facem şi mai minunată, şi mai bogată în bucurii pentru cei ce trăiesc odată cu noi şi pentru cei care vor trăi în ea după noi."
          "Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel."
          "Dacă iubeşti pe cineva, atunci îl iubeşti aşa cum e şi nu cum ai dori tu să fie."
        "  E o prostie să te laşi stăpânit de trecut, trebuie să lupţi ca să trăieşti mai bine."
          "Existenţa morţii ne obligă să dăm vieţii noastre un sens pe care aceasta să nu i-l poată lua."
         " Bunătatea înfrumuseţează viaţa, împăcând toate neînţelegerile; ea limpezeşte ceea ce e încurcat, uşurează ceea ce e greu, înveseleşte ceea ce e trist."
         "Secretul fericirii nu stă în a face doar ceea ce-ţi place, ci în a-ţi place ceea ce faci."
         "Te miri cum frumuseţea ne dă iluzia deplină a binelui. Când o femeie frumoasă îndrugă prostii, o asculţi şi nu-i observi prostia, ci tot ce spune ţi se pare inteligent. Vorbeşte şi se poartă oribil, iar tu vezi în asta ceva drăgălaş."
         "Mereu ni se pare ca suntem iubiţi pentru că suntem buni şi nu realizăm că suntem iubiţi pentru că sunt buni cei care ne iubesc. "
        "Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare."
       " Oamenii sunt asemenea râurilor; apa în toate râurile este la fel, una şi aceeaşi, dar fiecare râu este aici îngust, colo repede, dincolo lat, acum liniştit, apoi curat, când rece, când tulbure, când cald. La fel şi oamenii. Fiecare om poartă în el în embrion toate însuşirile omeneşti, dar câteodată manifestă unele dintre ele, iar altădată altele şi se întâmplă deseori să nu semene cu el însuşi, cu toate că rămâne mereu una şi aceeaşi fiinţă."

No comments:

Post a Comment